E-Ticaret Dünyasında Yeni Dönem: Stopaj Uygulaması Nedir?

E-Ticaret Dünyasında Yeni Dönem: Stopaj Uygulaması Nedir?

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-ticaret platformlarından satış yapan işletmeleri etkileyecek yeni bir stopaj düzenlemesi yürürlüğe girecek. Eğer bir değişiklik olmazsa, Trendyol, Hepsiburada, Amazon, N11, Çiçeksepeti, Pazarama, Pttavm veya İdefix gibi pazar yeri platformları üzerinden satış yapan kullanıcıların gelirlerinden, platformlar tarafından belirli oranlarda stopaj kesintisi yapılacak ve bu tutar platformlar aracılığıyla (Trendyol, Hepsiburada, Amazon vs.) devlete aktarılacak.

Şahıs şirketleri için %25, Limited ve anonim şirketler için ise %15 oranında vergi kesintisi öngörülüyordu.

Bu durum, e-ticaret dünyasında birçok satıcı için yeni bir süreci başlatıyor.

E-Ticaret Stopaj Kesintisi %1 Olarak Onaylandı!

İlk açıklanan taslakta işletme türüne göre %15 ile %25 arasında gerçekleşmesi beklenen stopaj kesintisi, 22 Aralık 2024 tarihinde açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazete’de %1 olacak şekilde yayınlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre e-ticaret kapsamında yapılan mal satışı ve hizmetler için yapılan ödemelerde stopaj kesintisi %1 olacak şekilde uygulanacak.

Alınan kararda sadece pazar yerlerinden yapılan satışlar değil, gerçek ve tüzel kişilerin kendi web sitelerinde ya da e-ticaret pazaryerlerinde yapmış olduğu tüm satışlar karşılığında bu kesintinin yapılacağı bilgisi yer alıyor.

Açıklanan resmi kararda aşağıdaki ifadeler yer aldı:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde yer alan tevkifat nispetlerine ilişkin 12/1/2009 tarihli ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Karar ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinde yer alan vergi kesintisi oranlarına ilişkin 12/1/2009 tarihli ve 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Karar ile aynı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan vergi kesintisi oranlarına ilişkin 12/1/2009 tarihli ve 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararda değişiklik yapılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 15 inci ve 30 uncu maddeleri gereğince karar verilmiştir.

E-ticaret Stopaj Kesintisi hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan karar için buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Stopaj Kesintisi Nasıl Hesaplanacak?

Stopaj kesintisi, satılan ürünlerin KDV hariç faturalanmış tutarı üzerinden hesaplanacak. Örneğin:

Şirket türünüz farketmeksizin, 100.000 TL KDV hariç satış tutarınız üzerinden 1.000 TL stopaj kesilecek ve size 99.000 TL ödeme yapılacak.

Bu yapılan peşin stopaj kesintisi, sizin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde hesaplanan vergiden mahsup edilecek.

Kimler Bu Düzenlemeden Muaf Olacak?

Vergi mükellefiyeti olmayan bireyler veya basit usul vergi muafiyetine sahip işletmeler, bu uygulamadan etkilenmeyecek. Aynı zamanda, sosyal içerik üreticileri için vergi muafiyeti belgesi sunanlar da stopaj kesintisinden muaf tutulacak. Bu uygulamadan muaf olanların zaten pazar yerleri üzerinde satış yapmasına izin verilmiyor. Bu sebeple pazar yeri üzerinden satış yapan şahıs, limited ve anonim şirketler bu durumdan doğrudan etkileniyor olacak.

İade ve Komisyon Durumları Ne Olacak?

Sıkça sorulan bir diğer konu ise iade işlemleri ve komisyonlar. Eğer müşteriniz ürünü iade ederse:

  • Stopaj tutarı platform tarafından henüz devlete aktarılmadıysa, düzeltme işlemi yapılacak.
  • Aktarıldıysa, bu kesinti kendi vergi beyannamenizden düşülebilecek.
  • Ancak bu durumun takibi için ek süreçler gerekebilir.

Sonuç: Hazırlık Şart!

Yeni düzenlemeyle birlikte e-ticaret satış süreçleri karmaşıklaşırken, satıcıların mali planlamalarını daha dikkatli yapması gerekecek. Küçük işletmeler için bu sürecin nasıl kolaylaştırılacağı ise önemli bir soru işareti.

Ayrıca e-ticarette stopaj kesintisi ile ilgili yasal mevzuat detaylarının yer aldığı Resmi Gazete’ye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Entegrify olarak bu makale üzerinden tüm güncellemeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


Anlık Gelişmeler – Son Güncellenme: 23.12.2024

  • Elider, E-der ve ETİS tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda stopaj düzenlemesi ile ilgili endişeler dile getirildi ve çözüm önerileri sunuldu. (14.11.2024)
  • Amazon, tüm satıcılarına “Ocak 2025 İtibariyle Geçerli Stopaj Kesintisi Hk. Bilgilendirme” konulu bir mail gönderimi sağladı. Bu mailde ilgili stopaj kesintisinin 1 Ocak 2025 tarihi ile uygulanacağı bilgisi yer alıyor. (03.12.2024)
  • Trendyol, Satıcı Paneli üzerinden stopaj kesintisi ile ilgili soru sorduğumuzda şu cevabı verdi: “02/08/2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 28/7/2024 tarihli ve 7524 sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2025 tarihinden sonra, platformlarda satıcılara yapılacak ödemelerden gelir veya kurumlar vergisi stopajı yapılması öngörülmüştür. Cumhurbaşkanı tarafından stopaj oranının belirlenmesi ve Maliye Bakanlığı tarafından ise uygulama detaylarının belirlenmesi beklenmektedir.” (04.12.2024)
  • Hepsiburada, tüm satıcılarına “1 Ocak 2025 İtibariyle Vergi Tevkifatı Yürürlüğe Girecektir” konulu bir mail gönderimi sağladı. Bu mailde ilgili stopaj kesintisinin 1 Ocak 2025 tarihi ile uygulanacağı ve ilgili kesintinin Satıcı Yönetim Paneli üzerinden kontrol edilebileceği bilgisi yer alıyor. (06.12.2024)
  • N11, tüm satıcılarına “1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren Geçerli Stopaj Kesintisi Hk.” konulu bir mail gönderimi sağladı. Bu mailde “Stopaj oran ve usulünün belirlenmesi hakkında resmî kurumlardan yapılacak duyurular beklenilmektedir. Bu konuda bir gelişme olması halinde tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır.” şeklinde açıklama yer alıyor. (10.12.2024)

E-ticaret Stopaj Kesinti oranı belli oldu. E-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmetlerde tevkifat oranı yüzde 1 olarak belirlendi. İlgili kesinti 1 Ocak 2025 tarihi ile işleme girecektir.

Etiket :

Bu makaleyi paylaşın :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Blog ve Makalelerimiz

Copyright © 2024 entegrify.com All rights reserved.

Sizi Arıyalım